o školi

Prvo školsko zvono u zgradi današnje Osnovne škole ”Safvet-beg Bašagić” oglasilo se daleke 1892. godine. Namjenski građena kao obrazovna ustanova, po neorenesansnoj zamisli poznatih projektanata tog doba Karla Paržika i Karla Paneka, škola je u počeku raspolagala sa deset učionica, tri kabineta i ostalim potrebnim prostorijama, te školskim vrtom površine 3.000 m2. Prvobitno je u zdanju na desnoj obali Miljacke bila smještena Muška učiteljska škola, koja je od 1912. godine nosila naziv ”Muška preparandija”. U sastavu Učiteljske radila je i osnovna škola, služeći za izvođenje praktične nastave, a u okviru zgrade nalazio se Konvikt, đački dom.

1914. godine Muška učiteljska škola seli u Derventu, a u Sarajevu je ponovo nakon završetka Prvog svjetskog rata i samostalno radi do školske 1934/35 godine od kada, nakon spajanja sa Ženskom učiteljskom školom, nastavlja rad kao Mješovita učiteljska škola u Sarajevu. Sjedište škole biva prebačeno u zgradu dotadašnje Ženske učiteljske škole, odnosno u današnju Školu primijenjenih umjetnosti. U zgradi Muške preparandije sa radom nastavlja samo osnovna škola, a pred Drugi svjetski rat u objekat je smještena i Državna trgovačka akademija.  

Godine nakon 2. svjetskog rata donose normativna regulisanja: usvajaju se statuti, organiziraju referendumi i donose razni pravilnici o radu. Od 1952. godine u Gimnazijskoj 1 smještena je Osnovna škola ”Jovan Jovanović Zmaj”. Odlukom Zbora radnih ljudi OŠ ”Jovan Jovanović Zmaj” i OŠ ”Veselin Masleša”, smještene u Šenoinoj ulici, dolazi do spajanja te dvije škole u jednu vaspitno- obrazovnu ustanovu koja, pod jedinstvenim nazivom: Osnovna škola ”Veselin Masleša”, počinje sa radom 24.9.1974. godine.

Narednih dvadesetak godina kao Dan škole obilježavao se 20. april, datum rođenja Veselina Masleše. Do 1990., uz svečane akademije, izložbe učeničkih radova, brojne sportske i kulturnoumjetničke manifestacije, 25. novembar bivao je obilježen i prijemom prvačića u Savez pionira Jugoslavije. Slavili su se svi značajniji datumi iz historije Bosne i Hercegovine i socijalističke Jugoslavije. Titovim stazama revolucije, Stazama oslobodilaca Sarajeva, Sarajevo u revoluciji – samo su neka od takmičenja na kojima su učenici OŠ ”Veselin Masleša” ostvarivali značajne rezultate.

Iako je zbog posljednjih ratnih razaranja uništena skoro cjelokupna dokumentacija, ostalo je zabilježeno da su učenici tadašnje OŠ ”Veselin Masleša” osvajali mnogobrojne nagrade na takmičenjima iz matematike i fizike, na Malim olimpijskim igrama, takmičenjima horova, konkursima za najbolje literarne i likovne radove. Učestvovalo se i u humanitarnim akcijama: skupljani su prilozi za Dom ”Ljubica Ivezić” i za djecu Afrike, slale su se poruke mira i prijateljstva vršnjacima iz Kalgarija, davao se doprinos u radu Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca…

Početkom agresije na našu zemlju, aprila 1992. godine, zgrada Škole je teško granatirana. Ubrzo se formira krizni štab koji djeluje do početka septembra ’92., kada cjelokupna organizacija nastave prelazi u nadležnost Edibe Toperić, direktorice Škole, kojoj u upravljanju od aprila ’93. pomaže zamjenica Hajrija Harlač. Organizira se ratna škola, nastava se odvija po skraćenom NPP-u u koliko-toliko zaštićenim prostorima: podrumima, pasažima i privatnim kućama. Stotine učenika nastavu pohađa na punktovima rasutim po Skenderiji, u mjesnoj zajednici Centar, Trgu oslobođenja, Šenoinoj ulici… bez elementarnih uvjeta za rad. Učenici i nastavnici na nastavu dolaze praćeni granatama i snajperskim mecima, časove često prekidaju detonacije ali i dječije suze proistekle iz brige za najmilijim.

Uposlenici škole u Gimnazijskoj 1, koja od 12.10.1993. godine nosi ime Osnovna škola  ”Safvet-beg Bašagić”, daju puni doprinos odbrani Bosne i Hercegovine – Indira Uzunović, Altijana Muhić, Husein Karišik, Sead Zubčević i Željko Malinović od prvog su dana u redovima Armije BiH. Od zločinačkih granata ginu naše učenice Amra Fočo i Asja Tatarević, učenici Nadan Tatarević, Alen Arapović i Haris Jamaković te nastavnik fizike i tehničkog odgoja Asim Morić. Gelerima granata ranjene su učenice Amina Karović i Jasenka Jamaković, a snajperskim mecima učitelj Sinan Spahić i nastavnica Lejla Ramić.

Učenici i nastavnici Osnovne škole ”Safvet-beg Bašagić” i u tim izuzetno teškim ratnim danima ne zanemaruju važnost obrazovanja. Ostalo je zabilježeno da je školsku 1992/93. godinu završilo 819 učenika, među kojima njih 451 odličnim uspjehom. Osvajaju se i nagrade: škola osvaja treće mjesto na općinskom takmičenju iz matematike, ekipa petog razreda je prvoplasirana a članica ekipe, učenica Aida Mehonić, postaje najbolja matematičarka općine Centar školske 1994/95. Prva tri mjesta na takmičenju u organizaciji Crvenog krsta prati i prva nagrada na takmičenju u likovnom odgoju te tri pobjede iz oblasti tehničkog stvaralaštva. Naoružani znanjem, dajući i tako svoj doprinos našoj mladoj državi, najbolji među učenicima-herojima ratne škole bili su učenici generacije: Sead Borovina, školske 1993/94. i Jesenka Jamaković, školske 1994/95. godine.

Zahvaljujući ratnom Dnevniku Zlate Filipović naša škola postaje planetarno poznata – Dnevnik četrnaestogodišnje učenice OŠ ”Safvet-beg Bašagić” doživljava desetak izdanja i oko milion štampanih primjeraka.  ”Taj dan kada se predsjednik Alija Izetbegović pojavio u razredu, dok budemo živi, moji učenici i ja nikada nećemo zaboraviti. U tim trenucima nije bilo rata, ni granata, niti bilo kakve druge misli, osim neizmjerne dječije radosti i sreće da su to uopšte mogli da dožive”, ovako Zlatnim ljiljanom nagrađena učiteljica  Nadžida Šukalo opisuje posjetu predsjednika Izetbegovića našoj školi u jeku ratnih dejstava. Nakon rata odgojno-obrazovni proces se još vrlo kratko odvija u dvije zgrade jer objekat u Šenoinoj ulici ubrzo prerasta u klosterski prostor Crkve sv. Vinka.

Od aprila 1995. do novembra 1996. godine direktor Škole je gospodin Hamza Dobrača, kojeg na čelnom mjestu nasljeđuje gospođa Fahira Kalajdžisalihović. Zajedno sa svojim pomoćnicama Hajrijom Harlač i Zekijom Fetahagić čine sve kako bi se stekli optimalni uslovi za rad naše odgojno-obrazovne ustanove.

Zahvaljujući Federalnom ministarstvu obrazovanja i naporima menadžmenta Škole, osigurana je saradnja sa predstavnicima prijateljske nam Slovenije te je u oktobru 1996., nakon tromjesečnih radova, čiji su investitori bili Vlada i Ministarstvo obrazovanja i sporta Republike Slovenije, otvorena obnovljena zgrada Osnovne škole ”Safvet-beg Bašagić”. Slovenački prijatelji učestvuju i u opremanju učionica savremenim učilima, a Općina Centar, finansirajući adaptaciju potkrovnog i podrumskog prostora, daruje nam šest novih učionica i malu salu za tjelesni odgoj. Unapređenju odgojno-obrazovnog rada svakako doprinosi i informatizacija naše škole za šta zahvalnost dugujemo Ministarstvu obrazovanja i nauke.

Višegodišnji napori u borbi za školsko dvorište počinju donositi rezultate u decembru 2008: sredstvima Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini izgrađena je kapija dvorišta. Gospođa Lejla Dizdarević, od 2009. direktorica Osnovne škole ”Safvet-beg Bašagić”, nastavlja saradnju sa prijateljima iz Turske vojne misije što u konačnici dovodi do potpune adaptacije školskog dvorišta u maju 2010. godine.

 U projektima posljednjih godina prednjače mladi ekolozi, zahvaljujući, prije svih, profesoricama Jasminki Avdić i Dijani Dorfer-Galijašević. Od školske 2003/04 i  učešća u projektu recikliranja papira, aktivno smo se angažovali u projektima  Jačanje svijesti o okolišu, Sačuvajmo budućnost, Za zdravu pitku vodu. Naši ekolozi učestvovali su u pošumljavanju Bjelašnice i Grdonja, čišćenju Barica i Čavljaka, a nakon realizacije projekta Ekološki sat otkucava – uključimo se svi u zaštitu šuma Osnovna škola ”Safvet-beg Bašagić” proglašena je eko školom! Moramo naglasiti da smo sve to postigli uz veliku pomoć kuma naše škole – informatičke firme ”QSS doo”, odnosno gospodina Isana Selimovića, njenog generalnog direktora, s kojim smo, posljednjih mjeseci, krenuli u realizaciju novog eko projekta ”Djeca za parkove, parkovi za djecu”.

Naša škola je i mjesto kontinuiranog usavršavanja učitelja, nastavnika i profesora. Lejla Dizdarević, Jasminka Avdić, Namir Ibrahimović, Altijana Alić, Alma Mašala, Lejla Ramić i Željko Malinović – autori su udžbenika koji se koriste u odgojno-obrazovnom procesu u školama diljem Federacije. Novo, informacijsko doba nismo dočekali nespremni. Učenici Osnovne škole ”Safvet-beg Bašagić” već odavno uživaju u blagodetima e-biblioteke, a u toku su i užurbane pripreme za uvođenje e-dnevnika i online platforme u svakodnevni nastavni proces.

Svi uspjesi, sva priznanja poslijeratnih generacija Osnovne škole ”Safvet-beg Bašagić”, ovjekovječeni u filmu ”Vremeplov znanja”, snimljenom u povodu 120. rođendana naše škole, posvećeni su onima koji su prerano otišli iz našeg kolektiva – poginulim u ratu, kao i svima koji su umrli u godinama mira: Aleksandru Kulušiću, Danijelu Trojanoviću, Ajli Šljivo, Kerimu Muftiću, Selenu Hamziću; nastavnicama Nadi Sielski, Nuri Čekro, Nezaheti Brulić, Dženani Prolić, Subhiji Bećirević, nastavnicima Ibrahimu Fejziću, Džemailu Gerini i Sinanu Spahiću. 

Od 1996. učenici i nastavnici Osnovne škole ”Safvet-beg Bašagić”, osim sa osnovnim školama u Kraljevini Švedskoj, saradnju ostvaruju i sa učenicima i nastavnicima OŠ ”Gorica” iz Velenja čiji smo gosti svakog septembra na Pikinom festivalu, dok gostoprimstvo našim prijateljima uzvraćamo u majskim danima, prilikom obilježavanja Dana škole. Od septembra 2017. godine počinje saradnja sa još jednom školom iz Velenja, a to je OŠ”Mihe Pintarja Toleda”. Višegodišnja je saradnja i sa Turskom vojnom misijom i Turskim kulturnim centrom: u školi je organiziran kurs turskog jezika, naši učenici su putovali u Tursku i bili gosti na manifestaciji Dani djeteta Turske, a svake godine ostvaruje se saradnja i na aprilskim Međunarodnim danima djeteta u Sarajevu.

Naročito smo ponosni na naše humanitarno djelovanje. 11. 10. 2008. godine posjetili smo Memorijalni centar u Potočarima. Tom prilikom, našim drugaricama i drugovima iz OŠ ”Petar Petrović Njegoš” u Potočarima poklonili smo sredstva neophodna za normalno odvijanje nastavnog procesa. Svake godine humanitarne aktivnosti prethode i posjetama Pedijatrijskoj klinici, Zavodu za zaštitu djece i omladine u Pazariću i Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece ”Mjedenica”, te štićenicima Doma Ljubica Ivezić. S ponosom ističemo veliki interes naših učenika u vezi s volontiranjem u staračkim domovima u 2012. godini, te nagradu koju smo, u vidu prvonagrađenih u Kantonu Sarajevo, dobili za iskazanu humanost. Zahvalnost dugujemo i prijateljima iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Kantona Sarajevo, koji posljednjih godinu dana vrijedno rade s našim učenicima u savladavanju znakovnog jezika.

Od marta 2013. godine, naša škola je dobila status “Škola za 21. stoljeće”, i zlatnu Plaketu Internacionalne lige humanih, koju je našoj direktorici Lejli Dizdarević uručio gospodin Stipe Mesić.

Hiljade učenika ispraćeno je iz naše škole. I svi su ostavili traga, svi ponijeli uspomene na dane provedene u školskim klupama. Mnogi od njih danas su uspješni ljudi, bilo da su u svijetu kulture ili sporta, bilo da su poznati naučni radnici ili političari. Ibrahim Spahić, Nermin Tulić, Bakir Izetbegović, Haris Pašović, Ismeta Dervoz, Mirza Tanović, Samir i Admir Ćeremida, Vedrana Seksan, Ognjen Blagojević, Mladen Marić, Damir Imamović, Haris Bilalović, Nihad Kreševljaković i mnogi drugi bili su, i ostali, dio Safvet-begovog đulistana.

1952-1974. OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”
1974-1992. OŠ “Veselin Masleša”
od 1993. OŠ “Safvet-beg Bašagić”