Eko-škola

USPJELI SMO! I MI SMO EKO-ŠKOLA!

Nakon provedenog pilot programa međunarodnih ”Eko škola”, u okviru projekta ”Eko škole Općine Centar” naša škola je druga po redu koja je proglašena ”Eko školom Općine Centar”.

Tim povodom je 2. novembra 2011. godine u prostorijama škole održana završna manifestacija na kojoj smo dobili zastavu eko-škole i certifikat. Na manifestaciji kojoj su prisustvovali predstavnici kantonalnog Ministarstva obrazovanja i nauke i Prosvjetno-pedagoškog zavoda, Općine Centar i Centra za okolišno održivi razvoj, upriličena je prezentacija ekoloških aktivnosti škole, izložba učeničkih radova i igrokaz te dodjela zahvalnica svim sudionicima koji su pridonijeli uspješnoj realizaciji projekta.

Direktorici škole Lejli Dizdarević eko-zastavu i certifikat uručili su Zakira Šero, pomoćnica načelnika Općine Centar za obrazovanje, kulturu i sport te Sabina Hadžiahmetović, koordinatorica COOR-a (Centra za okolišno održivi razvoj) na području Kantona Sarajevo.

Potom su prezentirane aktivnosti koje su realizirane u skladu sa međunarodnim programom eko-škola. Koordinator programa bila je Jasminka Avdić, voditeljica eko-sekcije koja je sa projektom započela 18. marta 2011. godine. U projektu su učestvovali članovi ekološke ali i drugih sekcija – likovne, novinarske, literarne, geografske, informatičke, recitatorske. Projekt je realizovan u sedam koraka – od osnivanja eko odbora, ocjene stanja okoliša, preko izložbi do usvajanja eko-kodeksa – koje je trebalo učiniti da bi dobili titulu ”Eko-škole”.

Program međunarodnih ”Eko-škola” je projekt kojeg implementira COOR, uz podršku Općine Centar, a ima za cilj podizanje svijesti o očuvanju okoliša i životne sredine u obrazovnim institucijama.

Ovaj projekat se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta ”Jačanje lokalne demokratije”.